понедельник, 20 марта 2017 г.


Шановні студенти групи 1-БШ! 
Вашій увазі завдання дистанційного тижня (20.03-24.03.17р.)! 

1. Дати визначення поняттям: "електромагнітне поле",  "електромагнітні хвилі", "радіолокація".
2. Підготувати повідомлення з тем: "Принцип радіотелеграфного і радіотелефонного зв'язку", "Історія винайдення радіо" (на вибір).
3. Розв'язати задачі:
      1. Шків, діаметр якого 16 см, робить 300 обертів за 3 хв. Визначте частоту обертання шківа і швидкість рівномірного руху точок обода цього шківа.
      2. Визначте радіус колеса, що рівномірно обертається, якщо швидкість точок обода колеса дорівнює 10 м/с, а частота обертання колеса - 4 .
      3. З якою швидкістю відносно поверхні Землі рухаються нижня точка велосипедного колеса, центр колеса і його верхня точка, якщо велосипед рухається зі швидкістю 5 м/с?

Відповіді надсилайте до 23 березня включно!

Це цікаво знати
   Дослідження показали, що серце миші робить 600 ударів за хвилину, а кита - 15 ударів за хвилину. Проте обидва серця скорочуються за час життя тварини близько 750 млн разів. Учені вважають, що тривалість життя більшості ссавців (за винятком людини), якщо її вимірювати кількістю ударів серця, приблизно однакова.




17 комментариев:

  1. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  2. 1. Електромагні́тне по́ле — це поле, яке описує електромагнітну взаємодію між фізичними тілами
    Електромагні́тна хви́ля — процес розповсюдження електромагнітної взаємодії в просторі у вигляді змінних зв'язаних між собою електричного та магнітного полів.
    Радіолока́ція — виявлення об'єктів і визначення їх просторових координат та параметрів руху за допомогою радіотехнічних засобів і методів.
    2. "Історія винайдення радіо"
    Перші передумови щодо існування електромагнітних хвиль виникли ще в кінці 1600-х років. Через два століття були офіційно відкриті ультрафіолетове і інфрачервоне випромінювання. У 30-х роках XIX століття вчений з Англії Майкл Фарадей з великою впевненістю заявив про існування електромагнітних хвиль. Ще 30 років інший вчений з Великобританії Джеймс Максвелл закінчив побудову теорії електромагнітного поля, яка знайшла своє застосування в фізиці.У 1898 році сер Олівер Джозеф Лодж отримав патент на використання певних елементів у бездротові передавачі або приймачах. Отриманий патент став в основі механізму для налаштування радіо на потрібну частоту. Примітно, що подальших досліджень у цій області Лодж не став проводити, в результаті чого честь носити звання винахідника першого радіо дісталася російському фізику, професор, електротехніку Олександру Степановичу Попову.
    В історії радіо не обійшлося і без казусів. В даний час відразу кілька країн претендують на те, що саме їх вчений винайшов радіо. У Німеччині говорять про те, що заслуга належить виключно Генріху Герцу, в США вам скажуть, що радіо винайшов Томас Едісон і т. д.Як би там ні було, у 1872 році перший в історії патент на бездротовий зв'язок отримав Малон Луміс.
    У 1906 році канадець Реджинальд Фессенден здійснив першу трансляцію радіопрограми, в якій особисто грав на скрипці і прочитав невеликий текст з Біблії. З того часу голосове радіомовлення стало розвиватися з кожним роком все більше і більше. З'являлися нові розважальні радіопередачі, мовлення проводилося на широку аудиторію.
    У 1918 році Едвін Армстронг представив супергетеродин, що сприяє поліпшенню чутливості радіоприймальних пристроїв в широкому діапазоні частот. Через 15 років той же американський учений запатентував FM-радіо, яке використовують частотну модуляцію, що дозволяє зменшити перешкоди в ефірі. На самому початку 80-х років XX століття почали проводитися роботи у сфері створення цифрового радіомовлення, що зробило черговий переворот в історії радіо.Сьогодні радіо залишається одним з найбільш поширених засобів мовлення, незважаючи на розвиток телевізійних технологій, комп'ютерної техніки і т. п. Радіоефір раніше заповнений звуками.

    ОтветитьУдалить
  3. Електромагнітне поле – це фундаментальне фізичне поле, що взаємодіє з електрично зарядженими тілами, представимое як сукупність електричного і магнітних полів, які можуть за певних умов породжувати один одного.
    електромагнітна хвиля — це процес поширення електромагнітних коливань (або поширення електромагнітного поля)
    Радіолокація - галузь науки і техніки, предметом якої є спостереження радіотехнічними методами (спостереження радіолокації) різних об'єктів (цілей) — їх виявлення, розпізнавання, вимір їх координат (визначення місця розташування) і похідних координат і визначення ін. характеристик.

    ОтветитьУдалить
  4. Принцип радіозв’язку: змінний струм високої частоти, утворений у передаючій антені, викликає в навколишньому просторі змінне електричне поле, яке поширюється у вигляді електромагнітних хвиль. Досягнувши приймальної антени, електромагнітна хвиля викликає в ній змінний струм такої ж частоти, на якій працює передавач.
    При радіотелефонному зв’язку звукові коливання перетворюються за допомогою мікрофону в електричні коливання тієї ж форми, але низької частоти. Для їх передачі на великі відстані необхідно провести модуляцію. Модуляція – зміна одного або кількох параметрів високочастотного коливання за законом низькочастотного коливання. Модуляцію коливань можна здійснювати, змінюючи їх амплітуду, частоту або фазу.
    На приймальній станції з модульованих коливань виділяють сигнали звукової частоти. Для цього використовують детектор. Детектування – процес виділення низькочастотних коливань із прийнятих модульованих коливань високої частоти.Найпростіша система радіотелеграфного зв'язку, яка була запропонована Г. Марконі і О.С. Поповим і широко застосовувалась понад двадцять років, полягала у відправці серій затухаючих електромагнітних коливань, добутих у коливальному контурі з іскровим розрядником. Цю систему істотно поліпшено після винайдення генератора незатухаючих електромагнітних коливань. Увімкнувши в коло генератора телеграфний ключ, можна було передавати сигнали з коротких і більш тривалих імпульсів електромагнітних хвиль.

    Здійснити передачу мови і музики, тобто радіотелефонний зв'язок, виявилося значно важче. На перший погляд може здатися, що бажаючи передати мову чи музику, можна за допомогою належного підсилення послати їх в антену і передати на велику відстань. Насправді ж таким способом передати сигнали не можна. Річ у тім, що коливання звукової частоти — це порівняно повільні коливання (від 100 Гц до кількох тисяч герц). А ми знаємо, що інтенсивність випромінювання електромагнітних хвиль низької частоти дуже мала. Виникає суперечність. З одного боку, високочастотні хвилі добре випромінюються, але не містять потрібної інформації (мова або музика) і в приймальній антені збуджують чисто гармонічні коливання, тобто дають інформацію лише про те, працює передавач чи ні. З іншого боку, електромагнітні коливання низької (звукової) частоти кола мікрофона містять потрібну інформацію, але дуже слабо випромінюються.

    ОтветитьУдалить
  5. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  6. 1.Дано:
    D=16cм=0.16м
    N=300
    t=3xв=180с
    n=?
    v=?
    n=N/t=300/180=1.67c
    v=w*R=2П*n*R=2П*1.67*0.08м=0.26м
    2.10/2П*4=20Псм=0.2Пм

    ОтветитьУдалить
  7. 1.Електромагні́тне по́ле — це поле, яке описує електромагнітну взаємодію між фізичними тілами.
    Електромагні́тна хви́ля — процес розповсюдження електромагнітної взаємодії в просторі у вигляді змінних зв'язаних між собою електричного та магнітного полів.
    Радіолока́ція — виявлення об'єктів (цілей) і визначення їх просторових координат та параметрів руху за допомогою радіотехнічних засобів і методів.
    2. Коли в 1887 р. своїми експериментами німецький фізик Г.Р. Герц довів справедливість гіпотези Дж.К. Максвела про існування електромагнітних хвиль, що розповсюджуються із швидкістю світла, багато винахідників в різних країнах зайнялися питанням використання цих хвиль для бездротової передачі сигналів. Чималий внесок внесли в це французький фізик Е. Бранлі та англійський учений О. Дж. Лодж.

    Перша в світі радіопередача була здійснена в Росії знаменитим винахідником і ученим О.С. Поповим. У 1888 р. учений дізнався про відкриття Герца і негайно приступив до їх відтворення. У 1889 р. в одній з своїх лекцій, Попов вперше вказав на можливість використання електромагнітних хвиль для передачі сигналів на відстань без дротів. Ознайомившись з роботами Бранлі і Лоджа, Попов продовжував удосконалювати деталі передавача і приймача вводячи такі важливі нові елементи, як дріт, приєднаний до схеми, тобто прообраз приймальної антени. 7 травня 1895г. на засіданні Російського фізико-хімічного товариства Попов продемонстрував свій апарат, що став родоначальником всіх приймальних пристроїв іскрової „бездротової телеграфії”. Виявивши, що прилад реагує на грозові розряди, Попов створивnbsp; „грозовідмітник”, практично використаний для прийому сигналів про наближення грози в метеорологічній обсерваторії столичного Лісового інституту. 24 березня 1896 р. був організований прийом першої в світі радіограми у Фізичному кабінеті Петербурзького університету. Станція відправлення знаходилася на відстані 250 метрів, в Хімічному інституті. До приймального пристрою був приєднаний телеграфний апарат, що передавав сигнали за Морзе.
    3. 1)Дано:D = 16 см = 0,16 м
    Знайти:
    N = 300
    t = 3 мин = 180 с
    n - ?
    v - ?
    Розв'язання:
    n = N / t = 300 / 180 с = 1,67 с⁻¹
    v = ω*R = 2*π*n*R = 2*3,14*1,67 с⁻¹ * 0,08 м = 0,84 м/с
    2) Дано:
    f=4 Гц, v=10 м/с
    Знайти:
    r - ?
    Розв'язання:
    ω=2Пи*f=2*3,14*4=25,12
    r=v/ω=10/25,12=0,4м =40см
    3)-
    (Пустоварова Руслана)

    ОтветитьУдалить
  8. 1. Електромагні́тне по́ле — це поле, яке описує електромагнітну взаємодію між фізичними тілами
    2. Електромагні́тна хви́ля — процес розповсюдження електромагнітної взаємодії в просторі у вигляді змінних зв'язаних між собою електричного та магнітного полів.
    3. Радіолока́ція — виявлення об'єктів і визначення їх просторових координат та параметрів руху за допомогою радіотехнічних засобів і методів.
    4ротягом 119 років суспільство не може ніяк визначитися, хто винайшов радіо. Справа в тому, що практично в один і той же час це геніальне відкриття зробили кілька вчених з різних країн. Олександр Попов, Гульєльмо Марконі, Нікола Тесла, Генріх Герц, Ернест Резерфорд — всі ці люди так чи інакше пов’язані з радіо.
    Не так важливо, кого з них першим відвідала геніальна думка, всі вчені вклали в розвиток науки неоціненний вклад. Якщо запитати українця і європейця про те, ким винайдено радіо, то відповіді будуть зовсім різні, перший відповість, що це Попов, а другий — Марконі. Хто ж правий, насправді, а хто помиляється? Поняття електромагнітного поля було введено в 1845 році Майклом Фарадеєм, це було одне з найважливіших відкриттів людства. Через 20 років після цього Джеймс Максвелл створив теорію електромагнітного поля і вивів всі його закономірності.
    Учений довів: електромагнітне випромінювання може поширюватися в просторі зі швидкістю світла.
    Відкриття радіо відбулося багато в чому завдяки Генріху Герцу. Цей геніальний вчений в 1887 році створив генератор і резонатор електромагнітних коливань. Буквально через рік він продемонстрував громадськості наявність електромагнітних хвиль, що поширюються зі швидкістю світла у вільному просторі. Деякі історики наполягають на тому, що радіо винайшли Фарадей, Максвелл і Герц. Перший і другий відкрили наявність електромагнітних хвиль, а Генріх створив прилад. Проблема в тому, що конструкція Герца працювала лише на відстані кількох метрів один від одного, в приймачі було видно лише іскру, та й то в темряві. Прилад не ідеальний і вимагав удосконалення. Геніальному інженеру і експериментатору нічого не коштувало поліпшити свій винахід. На жаль, Герц помер у віці 37 років в 1894 році, незадовго до відкриття Марконі і Попова.


    1.D = 0,16 м
    N = 300
    t = 180 с
    n - ?
    v - ?

    n = N / t = 300 / 180 с = 1,67 с⁻¹
    v = ω*R = 2*π*n*R = 2*3,14*1,67 с⁻¹ * 0,08 м = 0,84 м/с

    2.f=4 Гц
    v=10 м/с
    r-?

    ω=2π*f=2*3,14*4=25,12
    r=v/ω=10/25,12=0,4м =40см

    3.V1= 0
    V2= 5 м/с
    V3= 10 м/с

    ОтветитьУдалить
  9. 1.Електромагні́тне по́ле — це поле, яке описує електромагнітну взаємодію між фізичними тілами. Розділ фізики, який вивчає електромагнітне поле, називається електродинамікою. Постійні електричні поля вивчаються електростатикою, а галузь фізики, яка досліджує постійні магнітні поля називається магнетизмом.
    Електромагні́тна хви́ля — процес розповсюдження електромагнітної взаємодії в просторі у вигляді змінних зв'язаних між собою електричного та магнітного полів. Прикладами електромагнітних хвиль є світло, радіохвилі, рентгенівські промені, гамма-промені.Загальні властивості електромагнітних хвиль вивчаються в розділі фізики, що називається класичною електродинамікою, специфічні — в інших розділах фізики, таких як радіофізика, оптика, спектроскопія, атомна фізика, ядерна фізика.
    Радіолока́ція — виявлення об'єктів (цілей) і визначення їх просторових координат та параметрів руху за допомогою радіотехнічних засобів і методів. Цей процес називається радіолокаційним спостереженням, а пристрої такого призначення — радіолокаційними станціями (РЛС) або радіолокаторами.


    Алгоритм визначення сферичних координат в тривимірному просторі
    Радіолокація застосовується в цивільній авіації, у системах протиповітряної оборони, в метеорології, картографії, дослідженні космосу, тощо. Вона здійснюється за допомогою пристроїв, які називаються радіолокаційними станціями або радарами. Радіолокатори розрізняються за діапазоном використовуваних радіохвиль, за видом зондувального сигналу, числом використовуваних каналів, за кількістю та видом вимірюваних координат, місця установки РЛС.

    2. "Історія винайдення радіо"
    Перші передумови щодо існування електромагнітних хвиль виникли ще в кінці 1600-х років. Через два століття були офіційно відкриті ультрафіолетове і інфрачервоне випромінювання. У 30-х роках XIX століття вчений з Англії Майкл Фарадей з великою впевненістю заявив про існування електромагнітних хвиль. Ще 30 років інший вчений з Великобританії Джеймс Максвелл закінчив побудову теорії електромагнітного поля, яка знайшла своє застосування в фізиці.У 1898 році сер Олівер Джозеф Лодж отримав патент на використання певних елементів у бездротові передавачі або приймачах. Отриманий патент став в основі механізму для налаштування радіо на потрібну частоту. Примітно, що подальших досліджень у цій області Лодж не став проводити, в результаті чого честь носити звання винахідника першого радіо дісталася російському фізику, професор, електротехніку Олександру Степановичу Попову.

    У 1918 році Едвін Армстронг представив супергетеродин, що сприяє поліпшенню чутливості радіоприймальних пристроїв в широкому діапазоні частот. Через 15 років той же американський учений запатентував FM-радіо, яке використовують частотну модуляцію, що дозволяє зменшити перешкоди в ефірі. На самому початку 80-х років XX століття почали проводитися роботи у сфері створення цифрового радіомовлення, що зробило черговий переворот в історії радіо.Сьогодні радіо залишається одним з найбільш поширених засобів мовлення, незважаючи на розвиток телевізійних технологій, комп'ютерної техніки і т. п. Радіоефір раніше заповнений звуками.

    Анастасия Наумик 1БШ

    ОтветитьУдалить
  10. Дано:
    D=16cм=0.16м
    Знайти:
    t = 3 мин = 180 с
    n - ?
    v - ?
    Розв'язання:
    n = N / t = 300 / 180 с = 1,67 с⁻¹
    v = ω*R = 2*π*n*R = 2*3,14*1,67 с⁻¹ * 0,08 м = 0,84 м/с

    Дано:
    f=4 Гц, v=10 м/с
    Знайти:
    r - ?
    Розв'язання:
    ω=2Пи*f=2*3,14*4=25,12
    r=v/ω=10/25,12=0,4м =40см

    ОтветитьУдалить
  11. Електромагні́тне по́ле — це поле, яке описує електромагнітну взаємодію між фізичними тілами.Електромагнітне поле, як і речовина характеризується енергією, масою й імпульсом.
    Електромагні́тна хви́ля — процес розповсюдження електромагнітної взаємодії в просторі у вигляді змінних зв'язаних між собою електричного та магнітного полів. Прикладами електромагнітних хвиль є світло, радіохвилі, рентгенівські промені, гамма-промені.
    Радіолока́ція — виявлення об'єктів (цілей) і визначення їх просторових координат та параметрів руху за допомогою радіотехнічних засобів і методів. Цей процес називається радіолокаційним спостереженням, а пристрої такого призначення — радіолокаційними станціями.

    ОтветитьУдалить
  12. "Історія винайдення радіо"
    В лютому 1896 року, Гульельмо Марконі що подорожував з Італії до Англії щоб продемонструвати телеграфному предствництву Британії свій новий винахід в напрямі безпровідного телеграфного звязку. Його перший Британський патент був представлений 2-го червня того ж року.
    Через кооперацію з В.Г. Прісом, який на той час був головним інженером з електротехніки телеграфного відділу Британської пошти, в липні 1896 року було вперше без використання дротової лії передано сигнал на відстань однієї з чвертю милі. З того часу пішов процес розвитку радіозвязку. 1927 Перший комерційний сервіс радіозвязку що зєднав Великобританію і США
    1946 Перший мобільний телефон що використовував ‘push-to-talk’ технологію
    1948 Клод Шенон опублікував дві базові роботи з теорії інформаціїy, що містили основи теорії стиснення даних (теорія кодування) і виявлення помилок та їх виправлення (кодування каналу)
    1950 Перша наземна мікрохвильова телекомунікаційна система, встановлення для підтримки 2400 телефонних ліній
    1950s В кінці десятиліття, кілька ‘push-to-talk’ мобільних систем встановлюються в великих містах для впровадження радіо звязку для екстренних служб, таксі, поліція та інше.
    1960s На початку десятиліття, розвинуто вдосконалені мобільні телефонні системи (IMTS) , що підтримували одночасну передачу та прийом сигналу, більшу кількість каналів, і володіли значно більшою потужністю сигналу.
    1962 На орбіту виведено перший комунікаційний супутник Telstar
    1964 Міжнародний супутниковий телекомунікаційний консорціум (INTELSAT) запустив перший геостаціонарний супутник “Early Bird-рання пташка”
    1968 Агенство захисту прогресивних дослідницьких проектів – US (DARPA) обрало BBN розробником “мережі агенції прогресивних лослідницьких проектів ” (ARPANET), батька сучасного інтернету.
    1977 Прогресивна система мобільної телефонії (AMPS), винайдена Bell Labs, була вперше встновлена вСША з поділом географічних областей на стільниці‘cells’, це був початок сучасного стільникового звязку.
    1983 1 –го січня, TCP/IP протокол був обраний як офіційний протокол для ARPANET, що призвело до його швидкого росту.
    1992 Один мільйон хостів було приєднано до Інтернету, і їх кількість щороку подвоюється
    1993 Інтернет протокол версії 4 (IPv4) був встановлений для підвищення надійності передачі даних через інтернет в поєднанні з транспортним протоколом (TCP)
    1994–5 Federal Communications Commission було ліцензовано для персональних комунікаційних сервісів (PCS) для спектру частот(1.7 до 2.3 GHz) за 7.7 більйона доларів

    1998 Фірми Ericsson, IBM, Intel, Nokia, та Toshiba занонсували розробку технології Bluetooth для безпровідного обміну даними між компютерами чи стільниковими телефонами та стаціонарними компютерами

    ОтветитьУдалить
  13. Задача № 1
    Дано:
    D = 16 см = 0,16 м
    t = 3 мин = 180 с
    N = 300
    Знайти:
    n - ?
    v - ?
    Розв'язання:

    n = N / t = 300 / 180 с = 1,67 с⁻¹
    v = ω*R = 2*π*n*R = 2*3,14*1,67 с⁻¹ * 0,08 м = 0,84 м/с
    Відповідь:n =1,67 с⁻¹;v = 0,84 м/с

    Задача № 2
    Дано:
    f=4 Гц
    v=10 м/с
    Знайти:
    r - ?
    Розв'язання:

    ω = 2 Пи * f = 2 * 3,14 * 4 = 25,12
    r = v / ω = 10 / 25,12 = 0,4 м
    Відповідь: r = 0,4 м

    Задача № 3

    V1= 0
    V2= 5 м/с
    2*P=10 м/c
    Відповідь:10 м/с.

    ОтветитьУдалить
  14. D = 16 см = 0,16 м
    N = 300
    t = 3 мин = 180 с
    n - ?
    v - ?

    n = N / t = 300 / 180 с = 1,67 с⁻¹
    v = ω*R = 2*π*n*R = 2*1,67 с⁻¹ * 0,08 м = 0,26 м/с

    ОтветитьУдалить
  15. Дано:
    f=4 Гц
    v=10 м/с
    Знайти:
    r - ?
    Розв'язання:

    ω = 2 Пи * f = 2 * 3,14 * 4 = 25,12
    r = v / ω = 10 / 25,12 = 0,4 м
    Відповідь: r = 0,4 м

    ОтветитьУдалить
  16. Радіо використовується в Україні для радіотелеграфічного зв'язку з 1902. Початки радіомовлення припадають на 1924, коли у Харкові, через 4 роки після того, як почали діяти 4-кіловатні радіостанції в Москві, Ленінграді й Казані, розпочато радіопересилання через малопотужні передавачі. Перші потужні радіостанції були збудовані у Харкові й Києві 1925 Московським акціонерним товариством для широкого мовлення по радіо. Згодом постали радіостанції в Одесі, Дніпрі, Донецьку та інших містах. Введена у дію 1927 Харківська «РВ 4» (Радиовещательная станция 4) була четверта за потужністю в усьому СРСР. 1941 найпотужнішою довгохвильовою радіостанцією УРСР була Київська («РВ 84»), призначена також для пропагандивних пересилань за кордон.Протягом 119 років суспільство не може ніяк визначитися, хто винайшов радіо. Справа в тому, що практично в один і той же час це геніальне відкриття зробили кілька вчених з різних країн. Олександр Попов, Гульєльмо Марконі, Нікола Тесла, Генріх Герц, Ернест Резерфорд — всі ці люди так чи інакше пов’язані з радіо.Не так важливо, кого з них першим відвідала геніальна думка, всі вчені вклали в розвиток науки неоціненний вклад. Якщо запитати українця і європейця про те, ким винайдено радіо, то відповіді будуть зовсім різні, перший відповість, що це Попов, а другий — Марконі. Хто ж правий, насправді, а хто помиляється? Поняття електромагнітного поля було введено в 1845 році Майклом Фарадеєм, це було одне з найважливіших відкриттів людства. Через 20 років після цього Джеймс Максвелл створив теорію електромагнітного поля і вивів всі його закономірності.

    ОтветитьУдалить
  17. 1. Електромагні́тне по́ле — це поле, яке описує електромагнітну взаємодію між фізичними тілами
    Електромагні́тна хви́ля — процес розповсюдження електромагнітної взаємодії в просторі у вигляді змінних зв'язаних між собою електричного та магнітного полів.
    Радіолока́ція — виявлення об'єктів і визначення їх просторових координат та параметрів руху за допомогою радіотехнічних засобів і методів.
    2. "Історія винайдення радіо"
    Перші передумови щодо існування електромагнітних хвиль виникли ще в кінці 1600-х років. Через два століття були офіційно відкриті ультрафіолетове і інфрачервоне випромінювання. У 30-х роках XIX століття вчений з Англії Майкл Фарадей з великою впевненістю заявив про існування електромагнітних хвиль. Ще 30 років інший вчений з Великобританії Джеймс Максвелл закінчив побудову теорії електромагнітного поля, яка знайшла своє застосування в фізиці.У 1898 році сер Олівер Джозеф Лодж отримав патент на використання певних елементів у бездротові передавачі або приймачах. Отриманий патент став в основі механізму для налаштування радіо на потрібну частоту. Примітно, що подальших досліджень у цій області Лодж не став проводити, в результаті чого честь носити звання винахідника першого радіо дісталася російському фізику, професор, електротехніку Олександру Степановичу Попову.
    В історії радіо не обійшлося і без казусів. В даний час відразу кілька країн претендують на те, що саме їх вчений винайшов радіо. У Німеччині говорять про те, що заслуга належить виключно Генріху Герцу, в США вам скажуть, що радіо винайшов Томас Едісон і т. д.Як би там ні було, у 1872 році перший в історії патент на бездротовий зв'язок отримав Малон Луміс.

    ОтветитьУдалить