вторник, 3 ноября 2015 г.



Шановні студенти!
       Пропоную вам цікаві запитання з фізики. Хто дасть правильну відповідь на питання отримає бонус  +5 балів до третього змістового модулю «Властивості твердих тіл. Деформації.  Електростатика».
1.    Який простий предмет допомагає дивитися крізь непрозоре матове скло?
2.    Який вчений вимірював швидкість електричного струму на  так званий ланцюг з живих людей?
3.    Якой пам’яттю можуть володіти сплави металів ?
4.    Чому комахи б’ються в світильники?

5.     Чи змінюється тиск людини на землю, коли вона йде і стоїть?

8 комментариев:

  1. 1. Який простий предмет допомагає дивитися крізь непрозоре матове скло?

    Щоб подивитися крізь скло з матовою поверхнею, досить наклеїти на нього шматочок прозорого скотчу. Через нерівності матового скла світло розсіюється, але клейова сторона скотчу згладжує ці нерівності, і в результаті світло проходить ніби крізь звичайне скло. Потрібно додати, що якщо поверхня матова з двох сторін, цей трюк вже не спрацює

    ОтветитьУдалить
  2. 2. Який вчений вимірював швидкість електричного струму на так званий ланцюг з живих людей?
    Як відомо у швидкості з світлом може позмагатися електричний струм . Але у 1746 році, цей цікавий факт не був відомий людям, тоді французький фізик Жан -Антуан Нолле поставив експеримент по виміру швидкості струму. Він розставив 200 людей , з’єднанавши їх за допомогою залізного дроту , по колу , яке було завдовжки півтора кілометра , а потім розрядив в цей ланцюг батарею з лейденських банок , винайдених на рік раніше. Всі люди зреагували на струм в одну мить , що засвідчило в дуже високій швидкості даного показника струму.

    ОтветитьУдалить
  3. 3. Якой пам’яттю можуть володіти сплави металів ?
    Деяким металевимсплавам , наприклад нітінолу ( 55 % нікелю і 45 % титану) , властивий ефект пам’яті форми . Він виявляється в тому , що деформований виріб з такого матеріалу при нагріванні до певної температури повертається до своєї первісної форми . Це пов’язано з тим , що дані сплави мають особливу внутрішню структуру під назвою мартенсит , що володіє властивістю термопружності . У деформованих частинах структури виникають внутрішні напруження , які прагнуть повернути структуру в початковий стан. Матеріали з пам’яттю форми знайшли широке застосування у виробництві — наприклад , для з’єднувальних втулок , які при дуже низькій температурі стискаються , а при кімнатній — розпрямляються, формуючи з’єднання набагато надійніше зварювання.

    ОтветитьУдалить
  4. Чи змінюється тиск людини на землю, коли вона йде і стоїть?

    Відповідь: змінюється. Більший, коли людина йде, оскільки площа опори менша.

    ОтветитьУдалить
  5. Чому комахи б’ються в світильники?
    Комахи орієнтується в польоті по світлу. Вони фіксують джерело — Сонце чи Місяць — і витримують постійний кут між ним і своїм курсом , приймаючи таке положення, при якому промені освітлюють завжди одну і ту ж сторону . Однак якщо промені від небесних світил майже паралельні , то від штучного джерела світла промені розходяться радіально . І коли комаха вибирає світильник для свого курсу , то рухається по спіралі , поступово наближаючись до нього.

    ОтветитьУдалить
  6. 1.Щоб скло з матовою поверхнею стало прозорим, досить наклеїти на нього шматочок прозорого скотчу. Через нерівності матового скла світло розсіюється, а клейова сторона скотча згладжує ці нерівності і в результаті світло проходить ніби скрізь звичайне скло. Потрібно додати, що якщо поверхня матова з двох боків, цей трюк вже не праює.
    2.Як відомо у швидкості з світлом може позмагатися електричний струм . Але у 1746 році, цей цікавий факт не був відомий людям, тоді французький фізик Жан -Антуан Нолле поставив експеримент по виміру швидкості струму. Він розставив 200 людей , з’єднанавши їх за допомогою залізного дроту , по колу , яке було завдовжки півтора кілометра , а потім розрядив в цей ланцюг батарею з лейденських банок , винайдених на рік раніше. Всі люди зреагували на струм в одну мить , що засвідчило в дуже високій швидкості даного показника струму
    3.Деяким металевимсплавам , наприклад нітінолу ( 55 % нікелю і 45 % титану) , властивий ефект пам’яті форми . Він виявляється в тому , що деформований виріб з такого матеріалу при нагріванні до певної температури повертається до своєї первісної форми . Це пов’язано з тим , що дані сплави мають особливу внутрішню структуру під назвою мартенсит , що володіє властивістю термопружності . У деформованих частинах структури виникають внутрішні напруження , які прагнуть повернути структуру в початковий стан. Матеріали з пам’яттю форми знайшли широке застосування у виробництві — наприклад , для з’єднувальних втулок , які при дуже низькій температурі стискаються , а при кімнатній — розпрямляються, формуючи з’єднання набагато надійніше зварювання.
    4.Комахи орієнтується в польоті по світлу. Вони фіксують джерело — Сонце чи Місяць — і витримують постійний кут між ним і своїм курсом , приймаючи таке положення, при якому промені освітлюють завжди одну і ту ж сторону . Однак якщо промені від небесних світил майже паралельні , то від штучного джерела світла промені розходяться радіально . І коли комаха вибирає світильник для свого курсу , то рухається по спіралі , поступово наближаючись до нього.
    5.Змінюється. Більший, коли людина йде, оскільки площа опори менша

    ОтветитьУдалить
  7. Щоб подивитися крізь скло з матовою поверхнею, досить наклеїти на нього шматочок прозорого скотчу. Через нерівності  матового скла світло розсіюється, але клейова сторона скотчу згладжує ці нерівності, і в результаті світло проходить ніби крізь звичайне скло. Потрібно додати, що якщо поверхня матова з двох сторін то цей трюк вже не вийде.
    фізик Жан -Антуан Нолле поставив експеримент по виміру швидкості струму. Він розставив 200 людей , з’єднанавши їх за допомогою залізного дроту , по колу , яке було завдовжки півтора кілометра , а потім розрядив в цей ланцюг батарею з лейденських банок , винайдених на рік раніше. Всі люди зреагували на струм в одну мить , що засвідчило в дуже високій швидкості даного показника струму.
    Деяким металевимсплавам , наприклад нітінолу ( 55 % нікелю і 45 % титану) , властивий ефект пам’яті форми . Він виявляється в тому , що деформований виріб з такого матеріалу при нагріванні до певної температури повертається до своєї первісної форми . Це пов’язано з тим , що дані сплави мають особливу внутрішню структуру під назвою мартенсит , що володіє властивістю термопружності . У деформованих частинах структури виникають внутрішні напруження , які прагнуть повернути структуру в початковий стан. Матеріали з пам’яттю форми знайшли широке застосування у виробництві — наприклад , для з’єднувальних втулок , які при дуже низькій температурі стискаються , а при кімнатній — розпрямляються, формуючи з’єднання набагато надійніше зварювання.
    Комахи орієнтується в польоті по світлу. Вони фіксують джерело — Сонце чи Місяць — і витримують постійний кут між ним і своїм курсом , приймаючи таке положення, при якому промені освітлюють завжди одну і ту ж сторону . Однак якщо промені від небесних світил майже паралельні , то від штучного джерела світла промені розходяться радіально . І коли комаха вибирає світильник для свого курсу , то рухається по спіралі , поступово .наближаючись.(А взагалі у дитинстві я вважала,що комахи думають , що там дискотека і летять на свято)
    Більший ,коли йде,адже площа опори менша

    ОтветитьУдалить
  8. 1.Щоб скло з матовою поверхнею стало прозорим, досить наклеїти на нього шматочок прозорого скотчу. Через нерівнвсті матового скла світло розсіюється, а клейова сторона скотча згладжує ці нерівності, і в результаті світло проходить ніби крізь звичайне скло. )))
    2.Як відомо у швидкості з світлом може позмагатися електричний струм . Але у 1746 році, цей цікавий факт не був відомий людям, тоді французький фізик Жан -Антуан Нолле поставив експеримент по виміру швидкості струму. Він розставив 200 людей , з’єднанавши їх за допомогою залізного дроту , по колу , яке було завдовжки півтора кілометра , а потім розрядив в цей ланцюг батарею з лейденських банок , винайдених на рік раніше. Всі люди зреагували на струм в одну мить , що засвідчило в дуже високій швидкості даного показника струму.
    3. Деяким металевимсплавам , наприклад нітінолу ( 55 % нікелю і 45 % титану) , властивий ефект пам’яті форми . Він виявляється в тому , що деформований виріб з такого матеріалу при нагріванні до певної температури повертається до своєї первісної форми . Це пов’язано з тим , що дані сплави мають особливу внутрішню структуру під назвою мартенсит , що володіє властивістю термопружності . У деформованих частинах структури виникають внутрішні напруження , які прагнуть повернути структуру в початковий стан.
    4. Я думаю багато хто здогадався, що це блискавка, яка має температуру в п’ять разів вищу ніж температура поверхні зірки, яку ми називаємо Сонце. Що впливає на напрямок закручування води в воронці ? Сила Коріоліса , викликана обертанням Землі навколо власної осі , ніяк не впливає на кручення воронки води у ванній. Напрямок обертання води в ній залежить від інших факторів , наприклад , напрямки різьби в зливному отворі або конфігурації труб.

    ОтветитьУдалить